Webdesign munkakeresés

Korábban egy online marketinges cégnél is dolgoztam. Igen, volt ilyen is, hiszi vagy sem az ember. Ugyan csak egy éve történt, hogy először ellátogattam az interjúnak helyet adó épületbe, de már legalább tíz évnek tűnik az egész. Bementem és egészen jó benyomást is keltettem az ott ülő ügyvezető igazgatóra és a humán erőforrást vezető kollégájára. Teljesen úgy tűnt, hogy ez a legjobb dolog, amit csak el tudunk képzelni. A munkahely részéről egy fiatal, tettre kész, friss diplomás munkavállalót kerestek, nekem pedig már nagy kedvem volt dolgozni és munkába állítani azt a sok dolgot, amit az egyetemen tanultam.

Persze tudtam, hogy a sok tanult dolog nem fog teljesen felkészíteni a valódi munkára, különösképen a webdesign területén. Eleve webdesign állást sem egyszerű keresni, sok cégnek még ha szüksége is lenne rá, nem is tudja, hogy így van. Azonban egy marketing eszközként kifejezetten könnyedén el lehet adni, hiszen egy remek kommunikációs eszközként működik. Az első dolog, ami feltűnik nekünk egy weboldal meglátogatásánál, mindig maga a dizájn, amit képvisel. Tekintettel pedig a mai rohanó világ jellemzőire, a figyelem is a látogatás első pillanataiban összpontosul az oldalra igazán. Így azért érthető, hogy mennyire fontos is az, hogy megfelelő webdesignt használjunk.

A marketingesek pedig tudják ezt, így eléggé magától értetődő volt, hogy hol is fogok dolgozni: egy ilyen ügynökségnél. A kezdeti lelkesedésem akkor is töretlen maradt, amikor már szinte egyáltalán nem azt a fajta munkát végeztem, amit eredetileg szerettem volna. A kreatív feladatokat teljesen elvették tőlem sajnos és igyekeztek a lehető legtöbb monoton munkát rám bízni. Sajnáltam, mert azt hittem, hogy egy megfelelő céget találtam magamnak, de végül úgy láttam, hogy jobb váltani és meg is kezdtem a keresgélést. mivel még diákviszonyom is volt, megpróbálkoztam egy diákmunka kereséssel is, amit ideiglenesen tudtam volna csinálni, amíg mást nem találok magamnak.

TopiWork Iskolaszövetkezet

Ez a története annak, hogy hogyan is jutottam el a TopiWork Iskolaszövetkezet weboldalára. Ez egy remek, diákmunka kereső és kapcsolattartó szövetkezet, ahol nem csak egy egyszerű állás megtalálása lehet a célod, de akár még karriert is lehet építeni. Kezdve a remek webdesignnal – van hozzá szemem – ez egy figyelemfelkeltő, érdekesnek ígérkező oldal. A színek és a formák is kiemelendők, bár ezeken sokan átsiklanak, de tudat alatt megtetszik nekik is. A TopiWork Iskolaszövetkezet egy kiváló weboldallal csábítja a kíváncsi diákokat. Rendelkezésünkre áll egy menüszalag is az oldal tetején, amiről könnyedén tudunk navigálni minden nekünk tetsző aloldal irányába. A cégeket is tájékoztatják itt, ugyanakkor a diákok számára is sok leírással adnak lehetőséget a széleskörű tájékozódásra. Klassz szlogennel várnak, már az első pillanatokban azt érzi az ember, hogy itt aztán könnyen fog találni olyan munkát, ami nem csak a pénz megkeresésében segít neki, de akár még egy hosszú távú, közösen előnyös együttműködés előfutárai is lehetnek. A topiwork.hu oldalon található hirdetések elképesztő potenciállal repítik a diákokat az álmaik felé. Felismerik, hogy a megfelelő munkahelyekre már érdemes fiatalon bekerülni és igyekeznek minél minőségibb partnerekkel dolgozni. Nagyon is becsülendő, ha valaki már diákként szeretne dolgozni, és amint kilép a komfort zónájából, egy olyan oldalon kellene keresgélnie, mint ez, hiszen itt egy megértő közeg alakul ki a kereső körül, aki biztosra veheti, hogy talál magának megfelelő állást.

Az oldalon több módja is van a keresgélésnek. A nekem legjobban tetsző az, ahol kategóriákba sorolják a cégeket a munka jellege szerint. Mindenképpen érdemes így keresni, hiszen ez szavatolja a releváns ajánlatok előkerülését. A keresés persze tovább is szűkíthető és vannak más választási formák is. A teljesen tanácstalanoknak a kiemelt ajánlatokat tudom ajánlani, amik az oldal szélén futnak. A jelentkezést már ezeken is egy gomb megnyomásával el lehet kezdeni, de tanácsos még előtte jobban elmerülni a további lehetőségek között, hiszen a TopiWork Iskolaszövetkezet nagyon sok diákmunka lehetőséget tud felmutatni.

Az oldal legjobb része egyértelműen az a kereső rész, ami először villan fel, amikor meglátogatjuk. A kereső azt szolgálja, hogy több szempont szerint tudjunk szelektálni és a lehető leginkább releváns hirdetésekkel találkozhassunk. A keresést olyan szempontokkal lehet szűrni, mint például a szakképzettség megadása. Hát igen, amikor már egy kevés tapasztalatunk van, esetleg van egy képünk róla, hogy mit is szeretnénk csinálni majd későbbi munkáink során, ez a funkció nagyon is jól jöhet. Emellett meg lehet adni a keresési területet. Ez a kérdés semmiképpen nem elhanyagolható, több szempontból sem. A legfontosabb persze az, hogy a lakhelyünkön, vagy annak közelében tudjunk elhelyezkedni. Amennyiben megvan a lakhelyünk, azonnal más szempontból kell néznünk a helyzetet: a bejárás lesz a fontos kérdés. Senki sem szeret sok időt tölteni azzal, hogy eljusson a munkahelyére. Az utolsó szempont, amit meg lehet adni a munka jellegére vonatkozik. Talán ez volt az, aminek én a legjobban tudtam örülni, hiszen ezen keresztül tudtam beállítani magamnak azt, hogy diákmunkát keresek ugyan, de nem alkalmi állást.

Az összes állásnak és hirdetésnek saját oldala van. Itt az ember meg tudja tekinteni a leírásokat, de olyan formába kategorizáltan, ahogy azt a TopiWork Iskolaszövetkezet minden másik állásajánlatánál látni lehet. Nagy segítség ez a rendszerezés, amikor az ember szeretne egy kicsit pontosabban összehasonlítani egymásra hajazó állásokat. Ezeken az oldalakon a látogató el tudja olvasni, hogy a munkáltató milyen feladatokkal bízná meg jövőbeli alkalmazottját, lehet azon gondolkodni, hogy mennyire tudnánk ezeknek a feladatoknak eleget tenni. Kiderül az is, hogy milyen elvásárok tartoznak a munkakörhöz, ez ma már cseppet sem meglepő, hiszen ez alapján tudja a cég biztosítani, hogy olyan személy tölti be a pozíciót, aki kompetens, de a diákoknak ugyanannyira fontos, hiszen senki nem szeretne belefutni olyan feladatokba, amiket esetleg nem tudna teljesíteni.

Ugyanezt a folyamatot követve láthatjuk, hogy a cég, amit vizsgálunk milyen egyéb elvárásokat támaszt a munkavállaló irányába. Ezek ugyan nincsenek kőbe vésve, de azért jó, hogy tudatja velünk az oldal, mert fel tudunk készüli a kiválasztási folyamatra extrákkal, esetleg meg is duplázhatjuk az előnyünket itt. A diákokat és munkakeresőket viszont a legjobban talán az mozgatja meg, hogy mit tud kínálni egy adott cég. És ebben itt nincs hiány, egy külön részt szentel neki az oldal. A cégek pedig igyekeznek szinte egymásra licitálva kiegészíteni az ajánlatokat. A fizetés mellett kiegészítő juttatásokban is lehet reménykedni, de ami talán ennél is fontosabb: hosszú távú karrier lehetőségekre. Ez egy anyagi biztonság reménységével kecsegtet.

Az összes fontos adat fellelhető egy kis infó kártyán az oldal tetején. Ennek is meg van a maga haszna, segítségével a legfontosabb dolgokat össze lehet hasonlítani a más ajánlatok oldalán lévőkkel. Röviden összefoglalva: egy klasszikusan munkakereső központú, informatív weboldal, pont amire szükségem volt.