Az oldalad megfelelő dizájnja rengeteget számít!

Biztosan Te is futottál már bele olyan weboldalba, ami tragikusan volt kivitelezve, és rövid idő után ott is hagytad. Ha rossz az elrendezés, szembántóak a színek és idejétmúlt a formavilág, egyszerűen elmegy az ember kedve attól, hogy több időt töltsön ott, és ez különösen akkor lehet fájó, ha az adott oldalt mondjuk egy vállalkozás üzemelteti, akik forgalomra számítanának. Csakhogy ha az érdeklődő, látogató azzal szembesül, hogy a weboldal már 10 évvel ezelőtt is elavultnak számított volna, az könnyen a dilettantizmus benyomását kelti, és egyszerűen nem fogja komolyan venni, nem fekteti belé a bizalmát. Éppen ezért nem javasolja egyetlen szakértő sem, hogy az akár saját magad által, mindenféle felügyelet vagy visszajelzés nélkül felépített weboldallal próbálkozz. Ahhoz, hogy profi benyomást kelts és meggyőző lehess, bizony hivatásos webdizájnerre lesz szükséged! És ne sajnáld rá az anyagiakat, mert ha mindent jól csinálsz, a forgalommal visszahozza a befektetést.

Mindenek előtt mi az, ami a leginkább szembetűnik, mikor felkeresel egy webhelyet? Az, hogy mennyire kellemes látvány. Milyen színek fogadnak, és mennyire esztétikusan vannak használva. Ha az oldalnak eleve van egy olyan alapszíne, ami beleég a retinádba, és oldalra nézve, pislogás közben is azt látod, az régen rossz, ugyanis ez az irritáció el fogja venni a látogató kedvét nem csak az aktivitástól, de az újbóli felkereséstől is. De ugyanígy nem feltétlenül jók a túl halvány árnyalatok sem, hiszen úgy unalmassá válik az egész, nincs benne semmi figyelemfelkeltő, csak egy szürke massza. Hovatovább, az sem éppen jó döntés, hogy a szivárvány minden színe szerepeljen a dizájnban, mivel így egyrészt szintén elfárad a látogató szeme, másrészt képtelenség lesz megtalálni, ha valamit esetleg szeretnél kiemelni. Összegezve tehát: ne használjunk se túl harsány, se túl fakó színeket, és legfőképpen ne sokat. Egy alap és egy kiegészítő szín, valamint egy harmadik, amivel a fontos dolgokra tereled a figyelmet. Ennyi.

Ott van aztán a használhatóság és a kényelem kérdése is. Egy nem jól felépített, kaotikus, illogikus weboldal maga a rémálom, ahol hiába keresnél valamit, soha nem akadsz a nyomára. Kiemelten lényeges, hogy könnyedén el lehessen tájékozódni a lehetőségek között, éppen ezért javasolt, hogy legyen minél kevesebb fő menüpont, és igyekezz szisztematikusan elrendezni mindent egymás alá. Ezen felül nemi hiányozhat a keresési funkció, hogy ha valaki konkrétan szeretne rákeresni valamire, akkor ezt is meg tudja tenni. És ami ennél is életbevágóbb: működjön is a keresési lehetőség! Talán te magad is belefutottál már olyan webhelybe, ahol volt ugyan keresősáv, de bármit írtál be, nem talált semmit. Ez a lehető legrosszabb, hiszen az ilyesmi alaposan felbosszantja a látogatót, és hacsak nincs tényleg szüksége arra, amit keres, inkább máshol fog utánanézni. Úgyhogy a design kigondolásakor erre is számolj mindenképpen.

És akkor ott van még a formavilág és a betűtípus kérdése is. Ha a design nem összefüggő, nem ad ki egy egységes képet, hanem helyette olyan, mintha innen-onnan lenne összeszedve, mint egy alsó tagozatos gyerek újságkollázsa technikaóráról, szintén komolyanvehetetlen lesz az oldalad. A legjobb, ha a design ezen részét is rábízod a szakemberre, hiszen tudni fogja, milyen betűkészletet válasszon, illetve milyen legyen az egész oldal külalakja. Természetesen ha rendelkezel valamilyen előre kigondolt koncepcióval, az nem baj, elvégre ez remek kiindulási pont lehet, azonban sose felejtsd el, hogy ami neked tetszik, az másnak nem biztos. Nem magadnak készítteted a weboldalt, hanem a látogatóidnak.

Ha mindezeket szem előtt tartod, és így állsz hozzá a webdesign kérdéséhez, máris jó úton haladsz afelé, hogy egy modern, stílusos, és mindenek előtt használható weboldalad legyen. Ne arra törekedj, hogy a tiéd legyen a legszebb, legszínesebb, legizgalmasabb, mert annak rossz vége lehet. Ha még csak a dizájnnál tart a dolog, mindenképpen vedd figyelembe a szakértők tanácsait, hiszen ha másként teszel, könnyen lehet, hogy fejjel rohansz a falnak.